Fijn! Magazine - Editie 13

Magazine cover

4 Kidz

en win!

Disney Frozen
Olaf plaag me niet spel

Win het

Disney Frozen
Olaf plaag me niet spel

Win het

Klik op de blauwe button en los de rebus op. Stuur je oplossing naar
communicatie@zorgboog.nl o.v.v. je naam, adres, telefoonnummer
en leeftijd.

Uit de goede oplossingen wordt een winnaar gekozen. De winnaar ontvangt een Frozen bordspel. Je kunt meespelen tot 1 februari 2016. Succes!

Los de rebus op

Maak je eigen sneeuwman

Zie het filmpje

Zie het filmpje

4Kidz is voor de jonge lezers van Fijn!
In deze editie kom je meer te weten over de koude wintermaanden. Wist je dat de koudste temperatuur op aarde ooit -89,2 °C was? Dit is in 1983 gemeten op de Zuidpool.
>

......................................................

Voor de jongste generatie

kidz

4

Twee ijsberen lopen door de woestijn. 'Tjonge, het moet hier wel ontzettend glad zijn.' 'Hoezo?' 'Nou, moet je zien hoeveel zand ze hebben gestrooid.'

Top-Mop!

Ken je een leuke mop?

Laat alle lezers van Fijn! mee
lachen en stuur het op naar: magazine@zorgboog.nl

X

X

X

X

b = k

+ t

v = m

- s

t = k + de

- b

p = v

en win!

Los de rebus op

X

X

Met medewerking van:
Intertoys
Torenstraat 5
5751 GZ Deurne
Tel. 0493-312576

WIST JE DAT

In december, januari en februari regent of sneeuw het in Nederland bijna 200 uur. Wow! De koudste temperatuur ooit gemeten in Nederland was -27,4 graden Celsius. Dat was in 1942. De laagste temperatuur die ooit op aarde is waargenomen was -89,2 °C. Dat was in 1983 op de Zuidpool. Brrr!

De grootste sneeuwvlok ooit was volgens het Guinness World Record-boek nog groter dan een voetbal, namelijk 38 centimeter. Hij dwarrelde in 1887 naar beneden in Amerika. Sneeuw is trouwens niet wit. Eigenlijk heeft sneeuw geen kleur. Net als ijs, is sneeuw doorschijnend. Alleen: omdat de kristallen in sneeuwvlokken werken als prisma's breken die het licht op in een veelheid van kleuren. Die kleuren botsen tussen de sneeuwvlokken, weerspiegelen en absorberen het licht en het resultaat is dat we wit zien.

In Amerika bouwden ze de grootste sneeuwpop ooit. Hij was 37,4 meter hoog. Dat is bijna zes huizen op elkaar!

Sneeuw is best warm. Dat komt omdat er veel lucht in sneeuw zit. Je kan het een beetje vergelijken met een donsdeken. Zo komt het dat de kou van boven de sneeuw niet in de grond dringt. Dieren onder de grond, zoals muizen, wormen en mollen kunnen gewoon verder leven onder het beschermende sneeuwtapijt. Ook wortels, bollen en knollen van planten bevriezen niet. Onder de grond blijft alles rustig groeien en bloeien.

Boven - 10 °C kraakt sneeuw niet. Onder - 10°C kraakt de sneeuw wanneer je er over loopt, omdat je dan de ijskristallen stuk trapt. En dat geeft een knisperend geluid.

X

X

mailto:communicatie@zorgboog.nl

magazine@zorgboog.nl

In de schijnwerpers

Op locatie

Technology by MagStream Real Time Publishing